top of page
Writer's pictureIDO MONSHRI

כיצד לנהל סיכונים בעסק ? - מדריך להגן על העסק שלכם מפני איומים

כיום, ניהול עסקים הוא מעבר לניהול פיננסי או בניה של אופרציה עסקית יציבה שמפיקה רווח לאורך זמן. ניהול עסקי כולל גם ניהול סיכונים כזה ששומר על העסק, הנכסים שלו והשקעותיו. מנהלי עסקים מצליחים הם אלה שיודעים לזהות סיכונים ולנהל אותם בצורה הטובה ביותר כדי להגן על העסק שלהם מפני איומים פוטנציאליים. 

כיועץ עיסקי, אני רוצה לשתף אתכם במאמר זה בסיכונים השונים שבהם נתקלים עסקים ובדרכים להתמודד איתם.

ראשית, אסקור את הסיכונים העיקריים שעסקים הקטנים והבינוניים מתמודדים בהם:


סיכוני שוק ותחרות- התחרות בשווקים רבים הופכת להיות קשה יותר מתמיד עם ריבוי מתחרים (אוקיאנוסים אדומים). עסקים עלולים להתקשות להתמודד עם מתחרים רבים ובעיקר מול הגדולים בעלי כאלה עם משאבים רבים, אלו המאפשרים יתרונות בתחומי המחיר, השיווק, תפעול  והחדשנות.

סיכונים פיננסיים – אתגרים בניהול תזרים המזומנים, גיוס הון, ניהול חובות והוצאות. כשלים בתחום זה עלולים לסכן את יציבות העסק.

סיכונים כלכליים – סיכוני שוק כלכליים כמו האטה כלכלית, ירידה בכוח הקנייה של הצרכנים, עלייה באינפלציה ובריבית עלולים להשפיע לרעה על ביקושים למוצרי/שירותי העסק ועל רווחיותו. כמו כן, שינויים בשערי חליפין עלולים לפגוע ביכולת התחרותית.


סיכונים כלכליים – סיכוני שוק כלכליים כמו האטה כלכלית

סיכונים טכנולוגיים - טכנולוגיות חדשות שמשתנות ומתפתחות מהר מביאות ערך חדש ויתרונות תחרותיים ודורשות השקעה ואימוץ מהיר שלהן.

סיכונים רגולטוריים - השפעה של שינויים רגולטוריים ותקינה בתחומי איכות הסביבה, בטיחות, דיני עבודה, חוקי מס ועוד, על העלויות ועל היכולת לפעול לאורך זמן.

סיכונים אסטרטגיים - החלטות שגויות שאינן מגובות בניתוח מספק ובתוכנית עסקית בנוגע למשל לכניסה לשווקים חדשים, השקת מוצרים חדשים, אסטרטגיה בשיווק ומכירות או מהלכי רכישות והשקעה.

סיכונים הקשורים למשאב האנושי - איבוד עובדי מפתח, קשיים בגיוס והדרכת כוח אדם איכותי, סכסוכי עבודה או אי-עמידה בדרישות חוקי העבודה והבטיחות עלולים לפגוע ביכולות הארגוניות של העסק לפעול ביעילות.

סיכונים פוליטיים, מדיניים וביטחוניים - שינויים במצב המדיני-פוליטי (שינויי משטר, החרפת יחסים בין לאומיים) או הביטחוני במדינה או באזור הפעילות של העסק (סכסוכים צבאיים, מהומות) עלולים להשפיע על יציבותו ולהגביל את פעילות העסק.

סיכוני אבטחת מידע וסייבר - איומי סייבר על מערכות המידע ודליפת מידע רגיש כולל מידע פנים ארגוני, העלולים לגרום נזקים כלכליים וירידת מוניטין.


סיכוני אבטחת מידע וסייבר

סיכוני ריכוזיות לקוחות/ספקים - מצב בו העסק נסמך באופן מרוכז על לקוח או ספק עיקרי אחד או מספר מצומצם של לקוחות/ספקים עיקריים ותלוי בהם משמעותית. במקרה של הפסקת התקשרות או משבר אצל לקוח/ספק מרכזי, העסק חשוף לפגיעה משמעותית ברמת ההכנסות והרווחיות שלו.

סיכוני אסונות טבע - אסונות טבע כגון שרפות, שיטפונות, רעידות אדמה או שריפות עלולים לגרום לנזקים חמורים למבני העסק, לציוד ולתשתיות, ואף לאילוץ להפסקת הפעילות לתקופה ממושכת. 


איך מתמודדים בפני סיכונים? מה עליכם לזהות על מנת לנטרל את הסיכונים?

  1.  ניתוח ומיפוי סיכונים ספציפי ומקיף- הבנה מעמיקה של הסיכונים הספציפיים לעסק שלכם היא הצעד הראשון בניהול סיכונים אפקטיבי. זה כולל: ניתוח SWOT (חזקות, חולשות, הזדמנויות, ואיומים) וניתוח PESTEL (פוליטי, כלכלי, סוציאלי, טכנולוגי, תרבותי, וסביבתי). ובנוסף, חשוב לזהות את הסיכונים העיקריים שעשויים להשפיע על העסק שלכם גם בהתייחס לענף כולו.

  2. הערכת של מידת הסיכון – מידת הסיכון מוגדרת כשילוב של הסתברות להתממשותו וכן את חומרת הנזק הכספי הצפוי מהתממשותו. נהוג לסווג את הסיכונים על פי מידת חומרתן ל 3 קטגוריות (סיכון גבוהה, בינוני ונמוך)

  3. בקרה ושליטה בסיכונים- חשוב לפתח תכנית התמודדות מפורטת שמטרתה הקטנת הסיכונים על ידי הקטנת ההסתברויות או גידור פוטנציאל הנזק. 



ניתוח ומיפוי סיכונים ספציפי ומקיף


כיצד תוכלו להפחית סיכונים בעסק שלכם?

  1. ניהול נכון של משאבים פיננסיים - תכנון תקציב שנתי מדויק, מעקב שוטף אחר תזרים המזומנים, צמצום חובות ושמירה על יחסי כיסוי נאותים.

  2. השקעה מושכלת בטכנולוגיות חדשות ועדכניות-  לשיפור היעילות, החדשנות והנוכחות הדיגיטלית של העסק, תוך הערכת עלויות והשבה צפויה.

  3. יצירת ערך ללקוחות וחיזוק הנאמנות- באמצעות שירות משופר, מיתוג ושיווק ממוקד.

  4. עמידה מלאה בדרישות חוקים ותקנות רלוונטיים- ניטור שוטף לשינויים רגולטוריים וקיום תוכנית ציות מפורטת.

  5. גיוס הון וכיסויים ביטוחיים בהתאם לצרכים - ביטוחי נכסים, סייבר, חבות מקצועית וכיסויים נוספים להגנה במקרה אירועי כשל/נזק. (חשוב להיעזר בסוכן ביטוח אלמנטרי)

  6. משאב אנושי איכותי – תהליכי איתור וגיוס עובדים, הדרכה וחפיפה ותגמול הולם לעובדים מצטיינים כדי למנוע איבוד אנשי מפתח ואובדן ידע.

  7. שיתופי פעולה אסטרטגיים - התקשרויות עם ספקים, לקוחות או מתחרים לחלוקת סיכונים והשגת יתרונות תפעוליים/עסקיים.

  8. גיוון לקוחות, ספקים ושווקים- כולל שווקים בינלאומיים. הפחתת התלות בגורם עיקרי ויחיד, בין אם לקוח, ספק או שוק ספציפי.

  9. ניהול סיכונים תפעוליים - קיום תוכניות המשכיות עסקית, גיבוי מערכות וציוד חיוני, ובקרת איכות קפדנית על תהליכים ומוצרים.

  10. מעקב שוטף אחר סיכונים- עסקיים, כלכליים, טכנולוגיים ורגולטוריים והיערכות מתאימה לשינויים(חשוב להיעזר בבעלי מקצוע כגון יועצים משפטיים, עורכי דין רו"ח ויועצים עסקיים).


סיכום, ניהול סיכונים הוא מרכיב מהותי ובלתי נפרד מהניהול השוטף והאסטרטגי של כל עסק. על ידי הבנה מעמיקה של הסיכונים הפוטנציאליים העומדים בפניכם וגיבוש תוכנית ניהול סיכונים מקיפה, תוכלו לצמצם את חשיפתכם, לגדר איומים משמעותיים ובכך להגן על חוסנו הפיננסי והתפעולי של העסק לאורך זמן ואפשר יציבות עסקית גבוהה.

דואגים ליציבותו העתידית של עסקים שלכם? או שאינכם בטוחים כי אתם נוקטים בצעדים המתאימים לניהול סיכונים אפקטיבי?

 אל תהססו ליצור עמי קשר. ביחד, נבצע הערכת סיכונים מקצועית לעסק שלכם, נגבש תוכנית פעולה חכמה למזעור החשיפות המרכזיות וננהל את הסיכונים שלכם בצורה אופטימלית, כך שתוכלו להתמקד בצמיחה ובהצלחה.


5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page